5 Saker jag önskar jag hade vetat när jag startade mitt företag

Som relativt nyutexaminerad frisör med ett gäng mindre trevliga erfarenheter både som anställd och egen med hyrstol, tog jag hösten 2014 beslutet att öppna en helt egen frisörsalong.

Den drev jag sedan i 3 år innan jag bestämde mig för att lägga ner den och göra något annat istället. Anledningarna till detta var många; jag ville jobba flexiblare, slippa pressen av att hela tiden själv se till att pengarna kom in på kontot osv.

Jag kan dock inte låta bli att fundera på hur mitt företag skulle ha utvecklat sig, om jag då hade haft den kunskap jag har idag.

Här nedan listar jag några tips som jag idag hade velat ge mig själv för 7 år sedan.

Saker jag önskar jag visste när jag startade min frisörsalong

5 Tips till dig som ska starta företag

1. Sätt mål.

Genom att ha tydliga, mätbara mål så blir företagandet så mycket enklare.

Vart vill du vara om ett X antal år? För det första, sätt ett långsiktigt mål och utgå från det när du sedan bryter ner det i mindre mål. Om du är som jag, dvs en som gärna bara lallar på och har en förmåga att lätt tappa fokus. Så, bryt ner dem så pass att du vet vad du behöver göra varje vecka och varje dag. För att på så sätt verkligen kunna kolla att du är på banan och på väg i rätt riktning.

2. Gör en marknadsundersökning.

Jag vet. Det kan kännas så tråkigt, man vill snabbt komma igång. Och man vet ju själv hur bra ens produkter/tjänster är och vem man kan hjälpa.

Men, genom att göra en marknadsundersökning får du veta så mycket mer. Du får veta hur dina potentiella kunder ser på saken, hur dom uttrycker sig, hur dom ser på deras problem och även vad de har för problem som de inte är medvetna om. 

När du har koll på dessa saker, då kan du kommunicera med dem och nå ut till dem i din marknadsföring.

3. Ta in hjälp

Tid är pengar. Så snart du har råd, lej bort det som inte är din expertis. Det kan vara saker som marknadsföring, bokföring, kundservice m.m

Du tjänar mer på att göra det du gör bäst och låta någon som kan göra det andra. Denne gör det antagligen mycket snabbare och bättre, och du kan istället satsa på att dra in pengar i företaget.

4. Analysera & Planera

Avsätt tid för planering och analysering.

Titta över hur det går för dig, är du på rätt väg mot dina mål. Hur går det ekonomiskt? Några åtgärder som behövs? Kan du effektivisera någonstans?

5. Ta betalt

Och sist men absolut inte minst. Tänk att det kan vara så svårt, det här med att ta betalt. Speciellt vanligt tror jag det är hos kvinnor, även om det säkerligen förekommer hos män också. Att vi inte riktigt tar betalt för vår tid och vår kunskap.

Men här vill jag ge mitt allra viktigaste tips. Ta ordentligt betalt redan från början. Det är så lätt när man precis ska starta att man blir lite osäker och lägger sig lågt i pris. Och jag säger som så, det kommer att slå tillbaka på dig sedan.

Om du mot förmodan ska ge någon form av rabatt. Var tydlig med att du gör det, hur mycket och varför. Då blir det lättare att ta betalt som vanligt nästa gång. Ett annat tips när man som nystartad vill köra någon form av kampanj är att ge mervärde istället för att sänka priset. Dvs ta fullt betalt för din produkt/tjänst och ge något extra på köpet.

Det finns absolut tillfällen när det kan vara befogat att sänka sitt pris. Men gör det när det gynnar dig, när du har tänkt igenom det och när du har något annat att vinna på det. Så som kunskap, övning eller vad det nu kan vara. Och återigen var alltid tydlig med att du gör det.

Att tänka på när du ska starta företag

Frågor och funderingar?

Har du några frågor, funderingar eller andra tips att bidra med? Lämna gärna en kommentar här nedan eller kontakta mig HÄR.

Följ mig på Instagram för att få tips om digital marknadsföring på webben & Instagram. Du hittar mig på Instagram HÄR.

Länktips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.